‘Beyaz altın’ cazibesini yitiriyor
3 mins read

‘Beyaz altın’ cazibesini yitiriyor

DİYARBAKIR – Diyarbakır Ticaret Borsası’nda (DTB) gerçekleştirilen Pamuk Alım-Satım Seansı’nda konuşan DTB Başkanı Engin Yeşil, üretimin devamlılığı için kilogram fiyatının 29 TL’nin altında olmaması gerektiğini, mevcut fiyatlarla üretimin artmasının imkânsız olduğunu belirtti.

Yeşil, stratejik ürün olan pamuğun üretiminin artırılabilmesi için girdi maliyetleri dikkate alınarak desteklenmelerin artırılması ve zamanında ödenmesi gerektiğine dikkat çekti.

Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil, açıklanan fiyatın çiftçiyi üzdüğünü söyledi.

‘DESTEKLEMELERLE SÜBVANSE EDİLSİN’

Tarımda üretimin devamı için hükümetin, tohum, gübre, ilaç, mazot ve elektrik gibi temel girdi maliyetlerindeki fiyat artışını dikkate alması ve bu maliyetleri desteklemelerle sübvanse etmesi gerektiğine vurgu yapan Yeşil, “Mazottan gübreye, tohumdan zirai ilaca kadar tüm maliyetler katlanarak artarken bu sene pamuk başta olmak üzere tarımsal ürünlerin alım fiyatının artmaması üreticileri mağdur etmiştir. Böyle devam ederse ve çiftçinin zararı telafi edilmezse ekim yapılamaz duruma gelinir ve üretim durur” dedi.

‘SÖZLEŞMELİ ÜRETİME GEÇİLSİN VE DESTEKLER ARTSIN’

Yeşil, çiftçilerin geleceğe yönelik plan yapabilmesi ve pamuk üretimine devam edebilmesi için sözleşmeli üretime geçilmesi ve desteklemelerin avans olarak ödenmesi gerektiğinin altını çizdi. Yeşil, böylece pamuk ekim alanının artmasına katkı sağlanacağını belirti.
Yeşil, “Pamukta 2022 yılında 1,60 olan prim desteği bu yılda değişmeyerek 1.60 TL olarak kalmıştır. Prim desteğinin en az 4 liraya çıkarılması gerekiyor. Bölgede kütlü pamuğun üretim maliyeti kilogram başına 23 TL civarındadır. Geçen sene maliyetin altında satılan pamuk, bu sene yine maliyetin altında satılmakta ve gelecek yılda yine maliyetin altında satılacağı endişesi taşınmaktadır. Girdi fiyatlarına bakıldığında geçen sene 18 TL olan mazot 41 TL, gübre 8 bin TL den 13 bin TL’ye; ilaçlar da aynı şekilde… Yani girdi fiyatları 3-4 kat artmış ancak maalesef ne pamuk fiyatı ne de diğer tarımsal ürünlerin fiyatı aynı şekilde artmıştır” diye konuştu.

‘ÇİFTÇİ TARLASINI EKMEKTEN VAZGEÇECEK’

Gelirin maliyeti karşılamadığını vurgulayan Yeşil, şunları söyledi: “Buna göre üreticinin kar edebilmesi için kütlü pamuk satış fiyatının en az 29 lira olması gerekiyor. Ancak mevcut tabloya göre pamuk üreticisi, zararına satış ile karşı karşıyadır. Çiftçinin bu yıl ektiği pamuğun geliri, gelecek yılın tarla hazırlığına bile yetmiyor. Dolayısıyla çiftçi tarlasını ekmekten vazgeçmek durumunda kalacaktır.” (DUVAR)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir